Enquête

Wat is het mooiste van "La Drôme"?
 
De omgeving

De rivier Drôme heeft een lengte van ongeveer 110 kilometer, en de oppervlakte van het departement de Drôme is ongeveer 6525 km². De Drôme geeft een Provençaals Zuid-Franse indruk door de vele wijngebieden en de veel voorkomende plantensoorten zoals de zonnebloemen en de vele lavendelvelden.

 

De witte muskaatdruiven worden gebruikt voor een heerlijk frisse champagneachtige wijn, genaamd Clairette de Die.

Clairette de Die is verkrijgbaar in Tradition (de meer zoete) en Brut (de meer droge wijn). In de Cave de Die Jaillance kun je allerhande soorten wijn proeven en kopen, tevens kan men er een rondleiding krijgen door de wijnkelders en de productiehal en het daaraan gekoppelde museum.

De Clairette die wij u presenteren bij aankomst in ons huis komt van de gebroeders Maillefaud in het dorpje Barsac dat even voor Die ligt. Persoonlijk prefereren wij deze boven de in Die verkochte Clairette. Ook hier kunt u rondleidingen krijgen en allerlei soorten wijn kopen. Bovendien is het een mooie route om even te rijden.

Vanuit Die gaan we omhoog naar de Col de Rousset, met prachtige vergezichten, die uitnodigen om te stoppen. Dit kun je dan ook doen op een parkeerplaats bij de tunnel die door de berg loopt.

Dit is de weg naar de top van de Col de Rousset.

Hier ligt de klimatologische grens tussen het Provençaalse gedeelte en de veel groenere Vercors met een verrassend mooi gebied met een oppervlakte van ± 135000 Hectare. Er is hier erg veel bos, en er zijn ook indrukwekkende canyonachtige dalen. Ook zijn er uitgestrekte hoogplateaus, met adembenemende vergezichten. De uitwendige erosie van de rotsen heeft in de loop der jaren gezorgd voor steile wanden en spitse toppen.

Het inwendige herbergt talloze grotten en gangen. U kunt prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld naar het keteldal van de Glandasse, of het Cirque d`Archiane. In het Cirque `d Archiane is een overvloed aan bloemen en planten te vinden, en het is dan ook een plek waar botanisten graag vertoeven.

alt

Hier kijkt u tegen een gedeelte van het Cirque`d Archiane aan.

Het is ook zeker de moeite waard om de grot van Chorange te bezoeken. Zie hieronder een indrukwekkende video:

De Glandasse

De hoogte van de Glandasse is 2041 meter. Hiermee is de Glandasse de hoogste berg uit de omgeving. Ook kijk je over de bergtoppen van de bergen in de buurt. Op sommige plaatsen kunt u de eeuwige sneeuw van omliggende hooggebergten zien liggen. (in de buurt van Grenoble)

Le Vercors.

Door het fascinerende berggebied van de Vercors, en langs het stroomgebied van de rivier de Drôme ligt een prachtig gebied met dezelfde naam als de rivier, La Drôme.

De Drôme bij Pont de Quart.

Dat men zegt: ”La Drôme, plus on la découvre, plus on l`aime”, is dan ook een waar gegeven. Zoveel meer u de Drôme ontdekt, zoveel meer gaat u er van houden. De Drôme bevat tal van kleine bergdorpjes, met karakteristieke bouwwerken.

Ook is er een overvloed aan notenboomgaarden, olijvenbomen, lindebloesembomen, lavendelvelden, zonnebloemvelden, en uiteraard wijngaarden.

Een wijngaard achter het dorpje Recoubeau.

Deze streek is zo mooi, dat u het met eigen ogen zou moeten zien. Via deze site willen we u een indruk geven van al het moois wat de natuur u hier te bieden heeft…

Toch liever met de auto?

Ga via de Col de Rousset naar bijvoorbeeld Vassieux, met een museum over de tweede wereldoorlog. Dit dorp is in der tijd door de SS`ers met de grond gelijk gemaakt en uitgemoord. Beneden ligt het kerkhof en boven op een rots licht het eigenlijke museum ‘Le musée national historique de la resistance en Vercors'. Een bezoekje aan dit museum is zeer de moeite waard.

De natuur ontdekken...

Volg dan de weg richting de Grand et Petit Goulets en zie daar hoe de Vernaison zich klaterend en tuimelend een weg naar beneden zoekt over en door de rotsen.

Les grand Goulets.

Dit is een spectaculair gezicht, waarvoor je wel even uit de auto moet.

Parkeren kun je het best in het dorpje Les Barraques. Vervolgens wandel je langs deze smalle weg, met in de bergen uitgehouwen tunneltjes en een brede overhang. Pas hier wel op voor het overige verkeer i.v.m. de smalle weg. Vanuit Les Barraques rijden we dan deze route verder via de petit Goulets. (Goulet = bergpas of nauwe doorgang)

 

Les petit Goulets

We rijden door naar Pont en Royans. Een klein dorpje dat in de rotsen is gehouwen. Dit dorp word ook wel “De hangende stad” genoemd. Zeer geschikt om even te wandelen of te zwemmen.

De hangende stad.

De Combe Laval.

Een door een bergwand uitgekapte weg is op 600 meter hoogte een van de mooiste panoramaroutes van de Vercors. Ook hier is het mooier om te wandelen dan om te rijden.

Genoeg te doen...

Met al zijn woeste en ongerepte natuur is de Vercors bij uitstek geschikt voor een doe-vakantie. Wat te denken van grotbezoeken, speleologie, bergwandelingen, rotsbeklimmen, parapenten, fietsen, paardrijden, kanoën, of raften op de Drôme. In de wat diepere stukken van de Drôme kun je rustig even gaan zwemmen, of gewoon even afkoelen. Er zijn mooie plekjes waar u uitgebreid kunt gaan zwemmen, zoals in een nabijgelegen stuwmeertje, genaamd “le Claps”. Dit is een serie enorme rotsblokken, die als een chaos in de Drôme zijn gevallen.

Ook een leuk ritje om te maken is richting Chute La Druise, een prachtige wandeling naar een adembenemende waterval waar u ook in kunt zwemmen/afkoelen na de wandeling

De winterperiode.

De Vercors staat beter bekend als het Mekka voor de langlaufers. Dwars door de Vercors liggen goed geprepareerde loipes. Met uitzondering van de Scandinavische landen heeft de Vercors het meest uitgebreide langlaufnetwerk van Europa.

Een van de vele pistes op de Col de Rousset.

Ook voor snowboarders en alpine skiërs zijn er in de Vercors vele mogelijkheden om de sport te kunnen beoefenen op mooie pistes. U kunt hier terecht als beginner en als gevorderde, want er zijn veel verschillende niveau's in de pistes. Ook kunt u er gewoon langs sommige looproutes een mooie winterse wandeling maken.

Zo zien de pistes er in de zomer uit.

Natuurlijk is er veel meer te vertellen, maar het zelf beleven is veel mooier.